Vår Bygd Vid Ån

Skriven av Hans Fors 1983 f

Vår Bygd Vid Ån” skriven av Hans Fors 1983 framförs i sommar som musikteater i en nydramatisering av Sofie Lybäck vid Torgare Sommarteater.

1798 föds den lilla pojken Mats Leander på en äng under vårsolen vid Skuthälla hemman i Kronoby. Österbotten ligger relativt lugn i den svenska vaggan men maktkampen mellan Sverige och Ryssland står inför dörren. Mats Leander skall komma att växa upp och finna sin väg och sin kärlek Beata i en tid som präglas av krig, oroligheter och kamp mot naturens makter.

Denna nydramatisering tar fasta på den passion, dröm och kraft som en människa kan bära på; den eld, överlevnadsinstinkt och medmänsklighet som föder kamp i hårda tider. Pjäsen lyfter fram folkets drömmar om självständighet och behandlar Kronobys och Finlands historia 1798-1870 porträtterat genom familjen Skuthällas liv som är kantat av nöd och sorg men även av kärlek; kärlek till sin nästa, till hembygden, till jorden som brukas och till livet. Som en förlösande kraft i familj och bygd är musiken ständigt närvarande.

Musik: Sigurd Snåre och Andreas Slotte
Regi: Isa Lindgren-Backman

Nypremiär: Fredag 30.06.2017 kl. 19